"Защо колата ми не пали?"


Когато се питаме “Защо колата ми не иска да запали?”, обикновено обвиняваме за това акумулатора, въпреки че това може да не е технически коректно. Акумулатор, който е изтощен от забравени светлини или от неизправен алтернатор, може да бъде зареден и пълният му капацитет да се възстанови. Но акумулатор, който е в края на своя „живот” няма да стане „като нов” след зареждане. На такъв акумулатор казваме „умрял” и следва да бъде заменен.

Ако акумулатора не е „умрял”, а просто разреден, може да подадете ток от друг зареден акумулатор, за да стартирате двигателя. Около 20-30 минути каране са необходими на алтернатора да възстанови изчерпания ток за едно палене. Но, ако алтернатора или друг електрически компонент на автомобила не е изправен, акумулаторът няма да се зареди. Така, че ако акумулаторът Ви продължава да се разрежда, проверете първо изправността на електрическата система преди да го подмените. Това, което изглежда, че е „умрял” акумулатор, може да се окаже проблемен елемент от електрическото оборудване, който да продължава да изтощава и новият акумулатор и проблемът Ви да се връща отново и отново.


Проверете състоянието на Вашият акумулатор и при нужда го подгответе


Най-лесният и бърз начин да тествате акумулатор е като измерите напрежението му с мултицет (волтметър). След като го установите, ще знаете и нивото на заряд в момента. Направете това поне 30-40 минути след каране, а най-добре сутрин преди стартиране.


Напрежение
Заряд
Действие
>12.6V
100%
Не е нужно
12.4V
75%
Не е нужно
12.1V
50%
Зареждане
11.9V
25%
Спешно зареждане
<11.9V
0%
Негоден за употреба


Заповядайте при нас за:

✅Диагностика на акумулатора

✅Диагностика на генератора

✅Подмяна на акумулатора

✅Зареждане на акумулатора