Правилно съхранение на зимните гуми

Съвети при шофиране през зимата


Когато зимата е вече приключила и по всяка вероятност не се очаква температурата да спадне под 7°C, монтирайте летните гуми и се погрижете за правилното съхранение на зимните.

  • Преди да демонтирате зимните гуми, поставете върху тях обозначение отбелязващо кои са били на предната и кои на задната ос. По този начин през следващата зима можете да размените местата им и да оптимизирате тяхното използване.
  • Ако съхранявате зимните гуми в комплект с джанти, измийте и след това подсушете колелата. По този начин ще предпазите джантите от окисляване.
  • Зимните гуми могат да се съхраняват в легнало или изправено положение, но на всяка цена на сухо и проветриво място, предпазено от слънчева светлина. По този начин се избягва появяването на напуквания на страничните стени на гумите.

Добре е да знаете:

Подходящото съхранение на гумите спомага за по-дългият им живот и запазване на качествата им, осигурява възможността за използването им през няколко сезона.

 

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОБУЗДАВАНЕ НА ЗИМНИТЕ ПЪТНИ УСЛОВИЯ

На заснежен път шофирайте винаги внимателно и бавно.

Потегляне

За избягване на боксуването, потегляйте винаги много бавно и постепенно повишавайте скоростта. Ако колелата превъртат, превключете на по-висока предавка, за да намалите по този начин въртящият момент върху колелата и да осигурите по-добро сцепление.

Завиване

За да не настъпи ситуация, при която автомобила изгубва сцепление, взимането на завоите трябва да става плавно, при ниска и постоянна скорост. Ако предницата на автомобила става неуправляема, свалете крака от педала за газта и намалете скоростта, ако е необходимо внимателно натиснете спирачката. Ако задната част на автомобила започне да поднася, за възстановяване на стабилността не отнемайте газта, като направите необходимата корекция с волана по посока на занасянето.

Спиране

С цел предотвратяване блокирането на колелата, водещо до изгубване на контрола над автомобила, натискайте спирачката постепенно и по възможност използвайте спирачният ефект на двигателя. Ако колелата блокират и започнат да се пързалят, намалете усилието върху педала и го увеличете отново след като те възстановят сцеплението си.

Добре е да знаете:

Контактната повърхност на гумите с пътната настилка е с големината на една длан или приблизително 50 cm2. Затова през зимата избора на гуми е от изключително значение, на практика автомобила контактува с пътя само с тези четири точки.

 

В интерес на безопасното шофиране, монтирайте зимни гуми и на четирите колела.

По този начин:

  • Намалява опасността от блокиране на колелата, което е много често явление в случаите, когато зимните гуми са монтирани само на предната ос и автомобилът е много по-стабилен при спиране.
  • Намалява опасността от излизане от пътя.
  • Поведението на автомобила е стабилно при завиване.

 

Добре е да знаете:

По-ниското налягане на гумите от препоръчаното от производителя означава по-голяма опасност от спукване.
По-високото налягане на гумите от препоръчителното води до понижаване на сцеплението.
Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-ниско е налягането в гумите спрямо предварително регулираното.